Educalingo cookies are used to personalize ads and get web traffic statistics. We also share information about the use of the site with our social media, advertising and analytics partners.
Got it
Search

Meaning of "sama" in the Malay dictionary

Dictionary
DICTIONARY
section

PRONUNCIATION OF SAMA IN MALAY


sama
facebooktwitterpinterestwhatsapp

WHAT DOES SAMA MEAN IN MALAY?

Click to see the original definition of «sama» in the Malay dictionary.
Click to see the automatic translation of the definition in English.

Definition of sama in the Malay dictionary

same 1. no different or different (appearance, condition, etc.), similar: his shirt ~ with my shirt; twice two ~ four; his rank is high with my rank; 2. (participating) and, competing (with others) doing something: shopkeepers laugh too ~ when hearing the story; 3. Comparable (equivalent) with, comparable, balanced, equal, equivalent: if a king does not have a modest shame on his king, he is not the king of his name; 4. = equally all, all: they both laugh; 5. = equally words that show deeds etc. reply, mutual: indeed the wife's wife ~ does not like; know ~ know both know; 6. bp will, to: I begin to abstain from the woman; why you must be angry ~ he? 7. bp with, together with: Ahmad is now rarely playing ~ us; 8. sl while, while: then said King Muhammad, "Cih! Fall our head by the Great Tun, "he looked at his servant; ~ what is it, or is it; ~ there is. or good. neither; The build has the same value (rate, condition, etc); ~ similar to; ~ we are just one of us; ~ value (have) equal value (size etc); ~ is no different (changed); ~ only (as well as not) as it is; ~ terms (have) equal terms; ~ once entirely, entirely; ~ Kl's pad is fit and appropriate, fit; ~ own = one another among themselves; ~ center a) right in the middle; b) impartial, obsessive; ~ measure similarities in shape (size etc) between two parts; ~ elements (elements) are the same chemical properties but differ in their atomic weight, isotopes; water ~ water, waste to the edge also prb do not interfere with the dispute of the brothers, if they get back together we will be disqualified as well; sparrows are unmatched; no ~ rubber stem with leaf leaf prb love to your own child is not the same as love to a nephew; on the back of the dew, lying on the sand = sandy on the ground, lying on the bed ~ sama 1. tidak berbeza atau berlainan (rupa, keadaan, dll), serupa: bajunya ~ dgn baju saya; dua kali dua ~ dgn empat; pangkatnya ~ tinggi dgn pangkat saya; 2. (turut) serta, bersaing (dgn orang lain) melakukan sesuatu: penjaga kedai turut ketawa ~ apabila mendengar cerita itu; 3. yg setanding (setaraf dsb) dgn, setanding, seimbang, setara, setaraf: jikalau seorang raja tiada menaruh malu sopan akan ~nya raja, bukanlah dia itu raja namanya; 4. = sama-sama semua sekali, kesemuanya: mereka sama-sama ketawa; 5. = sama-sama kata yg menunjukkan perbuatan dsb yg berbalas-balasan, saling: memang laki bini itu ~ tidak suka; tahu ~ tahu sama-sama tahu; 6. bp akan, kepada: aku mulai sebal ~perempuan itu; mengapa engkau mesti marah ~ dia? 7. bp dengan, berserta: Ahmad sekarang sudah jarang bermain ~ kami; 8. sl sambil, seraya: maka kata Raja Muhammad, “Cih! Jatuh destar kita oleh Tun Besar, ” ~ ia memandang penjawatnya; ~ ada apakah, ataukah; ~ ada. atau baik. mahupun; ~ bina mempunyai nilai (kadar, keadaan, dll) yg sama; ~ dengan serupa dengan; ~ kita antara kita sahaja; ~ nilai (mempunyai) sama nilaian (ukuran dll); ~ sahaja tidak berbeza (berubah); ~ sahaja (juga halnya) dgn tidak ubahnya spt; ~ segi (mempunyai) segi yg sama; ~ sekali seluruhnya, segenapnya; ~ sendap Kl berpadanan dan sesuai, cocok; ~ sendiri = satu ~ lain antara mereka itu sendiri; ~ tengah a) betul-betul di tengah; b) tidak memihak ke mana-mana, berkecuali; ~ ukur kesamaan dlm bentuk (saiz dll) antara dua bahagian; ~ unsur (unsur-unsur yg) sama sifat kimia nya tetapi berlainan berat atomnya, isotop; air ~ air, sampah ke tepi juga prb jangan ikut campur perselisihan orang bersaudara, apabila mereka berbaik kembali kita akan tersisih juga; burung pipit ~ enggang prb jodoh yg tidak sepadan; tak ~ getah batang dgn getah daun prb kasih kpd anak sendiri itu tidak sama dgn kasih kpd anak saudara; telentang ~ menadah embun, tertiarap ~ memakan pasir = tertungkup ~ termakan tanah, tertelentang ~ terminum embun prb orang yg seia sekata dlm pergaulan; sesama antara (mereka itu) sendiri: mereka pun asyik berbicara ~ mereka; ~ manusia; sama-sama 1. semua sekali, kesemuanya (secara serentak atau sbg satu kumpulan); 2. serta, bertepatan (dgn); 3. turut serta, bersaing (melakukan sesuatu) dgn orang lain: saya mengajak saudara saudari ~ melihat bahasa dlm konteksnya; 4. ungkapan yg lazimdigunakan utk membalas ucapan “terima kasih” drpd orang lain, terima kasih kembali; bersama 1. = bersama-sama berserta, bergandingan dgn, serentak dgn: esok harinya Poniem datang ~ anak angkatnya; kami mudik bersama-sama; ~ surat ini anakanda kembarkan wang lima puluh ringgit; 2. semuanya sekali, seluruhnya: tempat perundingan itu harus dipersetujui ~ oleh kedua-dua belah pihak; kedua-dua laki isteri itu pun duduk makan ~ dgn penuh selera; 3. utk sesamanya, utk sekaliannya: harta ~; kemakmuran ~; 4. bh melakukan hubungan jenis, bersetubuh: isteri diwajibkan melayani suami apabila dia mahu ~; bersamaan 1. bertepatan dgn, berbetulan dgn: hari Khamis ~ 20 September; ada dua orang ahli Tasawuf yg ~ waktunya di Acheh; 2. hampir sama, hampir serupa; 3. berbandingan (dgn), berimbangan (dgn): 30 sentimeter salji ~ dgn 2. 5 sentimeter hujan; skalanya 2 sentimeter ~ 1 kilometer; 4. berpadanan, sesuai: ~ dgn teori tadi, kita buatlah suatu rumusan; 5. setara, sebanding, setingkat: profesor madya di Amerika Syarikat ~ dgn pensyarah kanan di sini; kebersamaan keadaan atau hal bersama: rasa ~ dgn anggota masyarakat; menyama-nyama membuat diri spt, berlaku spt: tidak usahlah kita hendak ~ orang kaya; menyamai sama dgn, setaraf dgn, setanding dgn: pd zaman itu sebuah negeri pun tiada ~ Melaka, melainkan Pasai dan Haru; kuasa Mahkamah Tertinggi Persekutuan sekarangini tidaklah pula ~ kuasa Mahkamah Tertinggi di Amerika; menyamakan 1. menjadikan sama (serupa, selaras, dll): arnab dapat ~ warna dirinya dgn warna tanah; kerajaan Persekutuanboleh ~ undang-undang antara sebuah negeri dgn negeri yg lain; 2. menganggap (memandang) sama sahaja (dgn sesuatu), menganggap tidak berbeza drpd, menganggap serupa (setara, setanding, dll): pendekatan formalistik sering disamakan dgn pendekatan struktur; gadis Melayu tidak boleh disamakan dgn gadis Barat; 3. mengumpamakan, mengibaratkan, menganggap sama atau seolah-olah spt: manusia tidak boleh disamakan dengan jentera; perbuatan serupa itu dapat disamakan dgn mengusik anjing tidur; mempersamakan menjadikan bersama-sama, memperikutkan, mengembarkan, menyertakan; mempersama-samakan melakukan sesuatu bersama-sama (dgn orang banyak): tidak pernah kerja berat dilakukan oleh seorang sahaja, melainkan sentiasa dipersama-samakan; kesamaan perihal (sifat, keadaan) sama: manusia sangat sukar utk memelihara ~ dan kesatuan dlm soal bahasa; ketidaksamaan perihal (sifat, keadaan) tidak sama: ~ antara gambaran dan hakikat; persamaan 1. perihal sama (sifat-sifatnya dll), persesuaian: yg membentuk bangsa ialah ~ bahasa, ~ sejarah, dan ~ kebudayaan; ada ~ antara orang asli di Filipina dgn orang asli di Semenanjung Tanah Melayu; 2. perbandingan, perumpamaan, ibarat: ~ yg diberikan dlm sajak-sajak itu banyak yg salah; 3. perbandingan dua ungkapan yg sama nilainya (dlm ilmu hisab, fizik, kimia, dll); ~ kimia perlambangan tindak balas kimia dgn menggunakan simbol unsur-unsur utk menandakan banyaknya bahan dan hasil tindak balas; penyamaan perbuatan menyamakan (menyelaraskan): perjanjian tentang ~ ejaan bahasa Melayu dan bahasa Indonesia; penyama sesuatu (orang, perkakas, dll) yg menyamakan.

Click to see the original definition of «sama» in the Malay dictionary.
Click to see the automatic translation of the definition in English.

MALAY WORDS THAT RHYME WITH SAMA


agama
agama
ampama
ampama
angsama
angsama
antiagama
antiagama
asrama
asrama
awahama
awahama
bedama
bedama
cenama
cenama
cengkerama
cengkerama
cerekarama
cerekarama
dergama
dergama
drama
drama
gama
gama
gelama
gelama
gimrama
gimrama
hama
hama
hukama
hukama
irama
irama
jama
jama
jenakarama
jenakarama

MALAY WORDS THAT BEGIN LIKE SAMA

salvo
sama rata
samah
samak
samampai
saman
samar
samara
samarium
samarskit
samas
samawi
samb.
samba
sambah-sambah
sambal
sambalewa
sambang
sambangan
sambar

MALAY WORDS THAT END LIKE SAMA

jenama
kelama
kerjasama
lama
llama
mama
melodrama
monodrama
nama
nyerama
panembrama
panorama
penama
pertama
piama
pijama
pikrama
psikodrama
purnama
rama

Synonyms and antonyms of sama in the Malay dictionary of synonyms

SYNONYMS

Translation of «sama» into 25 languages

TRANSLATOR
online translator

TRANSLATION OF SAMA

Find out the translation of sama to 25 languages with our Malay multilingual translator.
The translations of sama from Malay to other languages presented in this section have been obtained through automatic statistical translation; where the essential translation unit is the word «sama» in Malay.

Translator Malay - Chinese

一起
1,325 millions of speakers

Translator Malay - Spanish

juntos
570 millions of speakers

Translator Malay - English

together
510 millions of speakers

Translator Malay - Hindi

एक साथ
380 millions of speakers
ar

Translator Malay - Arabic

معا
280 millions of speakers

Translator Malay - Russian

вместе
278 millions of speakers

Translator Malay - Portuguese

juntos
270 millions of speakers

Translator Malay - Bengali

একসঙ্গে
260 millions of speakers

Translator Malay - French

ensemble
220 millions of speakers

Malay

sama
190 millions of speakers

Translator Malay - German

zusammen
180 millions of speakers

Translator Malay - Japanese

一緒に
130 millions of speakers

Translator Malay - Korean

함께
85 millions of speakers

Translator Malay - Javanese

bebarengan
85 millions of speakers
vi

Translator Malay - Vietnamese

cùng nhau
80 millions of speakers

Translator Malay - Tamil

ஒன்றாக
75 millions of speakers

Translator Malay - Marathi

त्याच
75 millions of speakers

Translator Malay - Turkish

birlikte
70 millions of speakers

Translator Malay - Italian

insieme
65 millions of speakers

Translator Malay - Polish

razem
50 millions of speakers

Translator Malay - Ukrainian

разом
40 millions of speakers

Translator Malay - Romanian

împreună
30 millions of speakers
el

Translator Malay - Greek

μαζί
15 millions of speakers
af

Translator Malay - Afrikaans

saam
14 millions of speakers
sv

Translator Malay - Swedish

tillsammans
10 millions of speakers
no

Translator Malay - Norwegian

sammen
5 millions of speakers

Trends of use of sama

TRENDS

TENDENCIES OF USE OF THE TERM «SAMA»

0
100%
The map shown above gives the frequency of use of the term «sama» in the different countries.

Examples of use in the Malay literature, quotes and news about sama

EXAMPLES

10 MALAY BOOKS RELATING TO «SAMA»

Discover the use of sama in the following bibliographical selection. Books relating to sama and brief extracts from same to provide context of its use in Malay literature.
1
Yang berat sama dipikul
Munir dan Zaitun, dua beradik yang tinggal di Pertak berusaha mencari jalan membantu Rosli, kanak-kanak yang mereka dan Abu serta rakan-rakannya jumpai di dalam hutan bersekolah semula.
A. Samad Said, 2011
2
Ngefriend Sama Islam #3
Yah, kalo pake ukuran Islam, jelas nggak benerlah. Tapi, gue mau tunjukin sama elo bahwa yang membantah pernyataan itu bukan ajaran Islam aja, tapi bahkan dari Injil sendiri! Unjukin, coba! Elo bisa lihat ini di Kisah Para Rasul 1 0: 34-35.
Teguh Iman Perdana, 2003
3
Balakrishna Sama
Life and works of Balakrishna Sama, b. 1903, Nepali poet and playwright; includes a selection of Sama's poetry with English translation.
Paras Mani Pradhān, 1980
4
House Beautiful Kitchens
Sleek contemporary kitchens, country kitchens old and new, kitchens tailor made to your every need: it's the center of your home, so make sure the kitchen's warm, welcoming, and practical too.
House Beautiful, ‎House Beautiful Magazine, ‎Carol Sama Sheehan, 2001
5
CBFK. Asiknya Bekerja Sama
Buku ini menceritakan Sali dan Saliha yang senang bekerja sama. Karena selalu bekerja sama, semua pekerjaan jadi lebih ringan dan menyenangkan. [Mizan, DAR Mizan, Cerita, Anak]
Wylvera W., 2009
6
Sama tapi berbeda: potret keluarga besar K.H.A. Wahid ...
Comment and opinion on K.H.A. Wahid Hasyim, the son of Nahdatul Ulama founder Hasyim Asy'ari, from his big family.
Ali Yahya, 2007
7
Magosaha: An Ethnology of the Tawi-Tawi Sama Dilaut
Magosaha is the summation of H. Arlo Nimmo's anthropological research among the boat-dwelling Sama Dilaut of the Tawi-Tawi Islands in the southern Philippines.
Harry Nimmo, 2001
8
Translation of the Sanhita of the Sama Veda. By J ..... ... - Halaman xii
THE METRE AND STYLE OF THE SAMA VEDA. The principal metres used in these hymns are the Gayatri, Trishtup, and Jagati. The only peculiarity I have noticed is the introduction of the pluta or tripletime syllable; thus 33 stands as an ...
Samavedasahita, ‎John Stevenson, 1842
9
Hikayat Sama'un dalam sastra Indonesia lama
Indonesian story.
Hani'ah, ‎Pusat Pembinaan dan Pengembangan Bahasa, 1995
10
Comparative Austronesian Dictionary: An Introduction to ...
Indonesia, Sulawesi. East central Sulawesi. SAMA MAPUN see MAPUN. SAMA see BAJAU, INDONESIAN. SAMA SIBUTU' see SAMA, SOUTHERN. SAMA.ABAKNON Alt. ABAKNON, INBAKNON, INABAKNON, CAPUL, CAPULENO, KAPUL.
Darrell T. Tryon, 1995

REFERENCE
« EDUCALINGO. Sama [online]. Available <https://educalingo.com/en/dic-ms/sama>. Oct 2019 ».
ms
Malay dictionary
Discover all that is hidden in the words on
index
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z